Posted in Blog, HOUSE & GARDEN, House Renovation, Uncategorized

Pipework for the Gîte

Drainage trench to the fosse

Once  we’d  scraped out the ground  down to foundation level, we could lay out the pipework for the main drainage.  The first image shows the trench between the gîte and the fosse septique. There are three 100mm PVC pipes.
One is for ‘grey’ water—waste water from all outlets other than the WC, and the
Second is for ‘black’ water—or toilet waste, and the
Third is for rainwater—collected from the roof via the gutters.
When we finally get around to putting in a swimming pool, we’ll sink in another concrete tank adjacent to it to use as a storage tank for the rainwater from this third pipe. And the next job was to prepare the area for a poured concrete reinforced slab, off which we would start rebuilding the gîte.

Drainage pipes for the gîte
Drainage pipes for the gîte
Posted in Blog, HOUSE & GARDEN, House Renovation

The ruin end—first steps

Ruin end looking SW
Ruin end looking SW

This photo was taken in 2005 before we began any renovation. It shows the ruined ‘west’ end of the building, which we soon came to refer to as the gîte end because we planned on having this part as a self-contained small house, albeit still attached to the main property. Continue reading “The ruin end—first steps”

Posted in Blog, HOUSE & GARDEN, House Renovation

Our tiny hamlet – Fabre de Lagrange

Our little hamlet, Fabre de Lagrange is situated in the commune of Penne, in the Tarn department, in the Midi-Pyrenées region of south west France.

The image shows detail from one of the map-charts  (le cadastre)  that are stored at the Mairie in Penne our local village.

  • Dark red : this is our property which we are currently renovating.
  • Orange : this was our original house that we bought in 1990, and sold in 2004 to another english couple who use it as a holiday home.
  • Purple : Patrick & Monique Rey, recently retired. Used to farm the surrounding land.
  • Lime-green : Jeannette Rey, Patrick’s mother, from whom we bought the current house.
  • Dark-green : A retired Dutch couple, who use the house as a holiday home.
  • Turquoise-green : This was the former school house, during the early 1900s, and was used as a gîte during the 1980s and just recently sold to our Dutch neighbours.

The other buildings shown hatched in grey are stone barns and outbuildings.

You can view the area on Google Earth by either  “flying to” 44°05’48.36″ N   1°46’18.22” E, or  Penne, 81140 Tarn and then moving about 3km to the northeast.

Posted in Blog, HOUSE & GARDEN, House Renovation

The House as was—circa 2005

2005 courtyard facade from the south
2005— the courtyard and front facade of the house

Here is a photomontage of the house as seen from the south, looking north. I pieced together the image quite a while ago without the use of any image-merging software, but it still gives a good enough impression of the style and state of the building. Continue reading “The House as was—circa 2005”